Sähkölaskun maksaminen netissä

Kuukausittaisten talouslaskujen maksamista varten on useita vaihtoehtoja: e-laskuna vai suoramaksuna omassa nettipankissa, suoraan pankkikonttoriin, maksukuorella tai maksuautomaatin kautta. Laskujen maksaminen maksukuorella, automaatilla tai suoraan pankkikonttoriin ovat kalliita toimenpiteitä, koska pankit veloittavat niistä vielä erillisen palvelumaksun. Tästä johtuen verkkopankki on helppouden rinnalla myös edullinen vaihtoehto.

Suomi on Euroopan unionin muiden maiden kanssa liittynyt SEPA-maksujärjestelmään, joten laskut ja maksut hoidetaan samalla tavalla kaikissa Euroopan maissa. Laskua maksaessa täytyy olla ainoastaan tarkkana tilinumeroiden ja summien kanssa, jottei rahat mene väärään osoitteeseen. E-laskuissa tarvittavat tiedot löytyvät jo valmiina pankista, jolloin asiakas vain vahvistaa ne.

Laskuja maksaessa tilillä täytyy olla riittävästi varoja

Ennen minkä tahansa laskun tai maksun tekoa pitää tilillä olla riittävästi rahaa, jotta laskujen maksu onnistuu. Tätä varten on aina hyvä ennakoida laskujen eräpäiviä, ja suunnitella rahankäyttö sen mukaan. Palkasta voi siirtää jopa automaattisesti rahaa erilliselle kulutilille, josta kaikki laskut maksetaan ja sen varoihin ei voi muuten koskea, esimerkiksi nostamalla pankkikortilla. 

Laskujen maksaminen ajoissa on yhtä tärkeää. Myöhästyneisiin laskuihin lisätään myöhästymiskulut eli viivästyskorko, joka tarkoittaa suurempaa kuluerää. Jos tilillä ei sillä hetkellä ole riittävästi varoja, voit miettiä pikaista lainan hakemista netistä. Saat lisätietoa lainan hakemisesta netissä vierailemalla sivustolla www.lainat.fi.

Verkkopankki

Verkkopankki on suosituin ja kätevin keino maksaa sähkölasku netissä. Se voidaan tehdä kahdella eri tavalla: e-laskulla tai suoramaksuna. E-lasku saapuu suoraan omaan verkkopankkiisi, joten et vastaanota paperista laskua kotiisi. Sitä varten sinulla pitää kuitenkin olla tehty erillinen sopimus pankkisi kanssa ja samalla voit määritellä sen, lähetetäänkö e-laskuista tieto sähköpostitse vai ei.

E-laskussa maksun tiedot siirtyvät suoraan pankkiin, joten sinun ei tarvitse niitä erikseen näppäillä. Lisäksi tiedot ovat taatusti oikeita. Tehtäväksesi jää ainoastaan hyväksyä maksu verkkopankissasi, joka voidaan myös asettaa tehtäväksi automaattisesti. Voit myös tarkastella verkkopankista tulevia e-laskuja ja tehdä maksusuunnitelmasi.

Suoramaksu taasen oikeuttaa pankin veloittamaan laskun summan tililtäsi sen eräpäivänä. Se sopii erityisesti heille, joilla ei ole verkkopankkia käytössään. Lasku saapuu kotiin postitse, ja se maksetaan automaattisesti tililtä. Suoramaksun käyttöönotto vaatii niin ikään erillisen sopimuksen teon pankin kanssa.

Maksaminen mobiilisti

Älypuhelimien ja tablettien käyttäjät voivat monesti ladata oman pankkinsa mobiilisovelluksen, joka helpottaa laskujen maksua. Monissa sovelluksissa laskut voidaan maksaa vilauttamalla postin tuoman laskun viivakoodia laitteen kameralle, joka nappaa sen tiedot maksulomakkeeseen eikä sinun tarvitse tehdä muuta kuin tarkistaa niiden paikkaansapitävyys ja hyväksyä maksu.

Maksuautomaatti

Maksuautomaatteja löytyy pankeista ja kaupoista. Niiden käyttäminen on yhtä helppoa kuin nettipankin eli voit näyttää laskun alareunassa olevaa viivakoodia laitteelle, joka nappaa siitä tarvittavat tiedot ja täyttää maksulomakkeen valmiiksi sinua varten. Jos laskussa ei ole viivakoodia, joudut täyttämään lomakkeen itse. Verkkopankista poiketen, maksuautomaattien käyttöön liittyy pieniä palvelumaksuja, jotka veloitetaan laskun maksamisen yhteydessä.