Kuluta sähköä vastuullisesti ja säästä

Kaikki meiltä ostamasi sähkö on vihreää ja ekologisesti tuotettua energiaa. Ekologista on myös sähkön säästäminen. Mutta tiesitkö, että oikein ajoitetulla sähkönkäytöllä on suuri ekologinen ja taloudellinen merkitys? Sähköenergian tuotannon ja jakelun luonteesta johtuen verkkoon syötetään jatkuvasti jännitettä, vaikka juuri sinä et sitä kyseisellä hetkellä käyttäisikään. Verkon jännite säädetään vastaamaan laajemman käyttäjäkunnan energian tarvetta. Tällöin sähköenergiaa tuotetaan välillä myös hukkaan, kun hitaasti säädettävissä olevalla sähkön tuotannolla vastataan nopeatempoisempaan tarpeen vaihteluun.


Edellä kuvatusta syystä kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen on jo jonkin aikaa ollut sähköverkon ja -tuotannon kehittämistä ohjaava tekijä. Nykyaikaisella älykkäällä sähköverkolla sähköä ei enää kuluteta ja hinnoitella pelkästään kuukautta tai vuotta kohden vaan myös tunneittain. Asiakas tekee valinnan itse sähkösopimusta tehdessään. Tuntihintaiset tuotteet ovat sähkön ostajalle edullisimmillaan, kun sähkön kysyntä on matalaa suhteessa tarjontaan. Käyttämällä sähköä viisaasti säästät rahaa ja luontoa.

Tuntihinnoittelun ymmärtäminen on hieman haastavampaa kuin tasahinnoittelun, mutta ei kuitenkaan mitään rakettitiedettä. Valveutunut ja fiksu asiakas säästää omissa energiakuluissaan sekä tekee oman tärkeän osuutensa päästöjen pienentämisessä.